Η πιο δύσκολη περίοδος τώρα αρχίζει για την Ελλάδα και τους Ελληνες

Στη συχνή επικοινωνία που διατηρώ με φίλους στην Ελλάδα είναι πια ξεκάθαρο πως αυτό που φοβόμουν εξαρχής κινδυνεύει να γίνει πραγματικότητα. Οι εκλογές αντί να έχουν εξαγνηστικό χαρακτήρα έρχονται να επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο μια δύσκολη κατάσταση και έναν λαό που βλέπει μόνο εμπόδια, μόνο περικοπές και μονάχα αδιέξοδα.

Μια μερίδα πολιτικών δυνάμεων τροφοδοτεί το λαϊκισμό και την άρνηση, υπόσχεται λύσεις που δεν μπορούν να υπάρξουν. Μια άλλη περιγράφει την κατάσταση με τα πιο μελανά χρώματα ελπίζοντας να τρομοκρατήσει την κοινή γνώμη και να φτάσει σε ένα κυβερνητικό αποτέλεσμα.

Δεν υπάρχει ισορροπία, όραμα και προοπτική. Οι εκλογές κινδυνεύουν να αναδείξουν τον χείριστο μας εαυτό.  Η πελατειακή σχέση ψηφοφόρου και κομμάτων έχει διαρραγεί και άρα ένα σημαντικό ποσοστό πολιτών κατευθύνεται στην κάλπη με εκνευρισμό και διάθεση να τιμωρήσει τον έναν και τον άλλον.

Οσο και να δικαιολογείται το στάδιο αυτό, δεν είναι εποικοδομητικό γιατί εάν μετά την αυριανή προκήρυξη εκλογών δεν επικρατήσουν δυνάμεις που μπορούν να διαχειριστούν ρεαλιστικά την κατάσταση και να διαπραγματευθούν για την πατρίδα μας, όλες οι θυσίες τελικά θα πάνε χαμένες.

Το ερώτημα είναι πως μπορεί κανείς να πείσει χωρίς εκβιασμούς και διλήμματα. Χωρίς τυμπανοκρουσίες και τη δημιουργία εχθρών και φαντασμάτων. Πως μπορεί η Ελλάδα να δεχθεί στο πετσί της ότι θα διανύσει τη δύσκολη περίοδο και πως θα μπορέσει να βγει κερδισμένη; Γιατί εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν. Ούτε όμως είναι και κατάσταση να περιγράφονται όλα ως τελειωμένα και αδιέξοδα.

Η συνήθης σιωπηλή και αξιπρεπής πλειοψηφία βράζει στο ζουμί της. Και δεν ξέρει προς τα που να στραφεί. Ποιόν να υποστηρίξει. Ποιό δρόμο να ακολουθήσει. Σίγουρα το πολιτικό τοπίο θα είναι κατακερματισμένο αλλά δεν είναι ανάγκη να είναι και αδιέξοδο. Αρκεί μέσα από τις υπάρχουσες επιλογές να επιλεγούν αυτές που έχουν δυνατότητα σύγκλισης και την ωριμότητα να αναζητήσουν τη συνεργασία. Καθένας που πάει στην κάλπη να θυμάται πως με την επιλογή του συμβάλει ως προς το αποτέλεσμα. Τι είδους τιμωρία τελικά θα περιμένει τα κόμματα αφορά τα κόμματα και τους εκλεγμένους, αλλά άραγε τι είδους άδικη και τραγική τιμωρία περιμένει τον ελληνικό λαό αν κάνει μια λανθασμένη επιλογή;

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s