Σε τρεις βδομάδες θα ξέρουμε!

Σοφία Καλαντζάκου: «Η δεξιά πολυκατοικία χρειάζεται σοβαρή επιδιόρθωση»

Τα ψηφοδέλτια ανακοινώνονται το ένα μετά το άλλο. Στο νομό Μεσσηνίας, η ΝΔ δεν κατάφερε να προτείνει ούτε μια γυναίκα για υποψήφια. Φαίνεται πως τις λύσεις για την κρίση τις έχουν μόνο οι άντρες…

Για πρώτη φορά παρακολουθώ τις εκλογές από μια απόσταση “ασφαλείας.” Δεν πολιτεύομαι και δεν πολύ ανακατεύομαι. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως δεν έχω άποψη. Βλέπω τους κινδύνους που καραδοκούν την επαύριο των εκλογών.

Δυστυχώς σε αυτό το δύσκολο σταυροδρόμι  ασκείται ανυπόφορη πίεση στον κόσμο να επιστρέψει στα μεγάλα κόμματα. Και την καταλαβαίνω αυτήν την πρεμούρα.  Φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις πως ο συσχετισμός των δυνάμεων δεν θα μπορέσει να δώσει ένα κυβερνητικό σχήμα που θα συνεχίσει τις τομές, τις μεταρρυθμίσεις και θα εφαρμόσει τα σκληρά μέτρα που προβλέπει το μνήμονιο.

Αρθρα επί άρθρα γράφονται με στόχο να σπείρουν έντονη ανησυχία ώστε να υποκύψουν οι πολίτες και να επιστρέψουν στις τάξεις των μεγάλων κομμάτων εξουσίας.

Είμαι από αυτούς που πιστεύουν ακράδαντα πως η Ελλάδα θα πρέπει να πιεί το πικρό ποτήρι, να εφαρμόσει τα μέτρα και προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις. Ταυτόχρονα βέβαια οφείλει η νέα κυβέρνηση να ασκήσει κάθε διαπραγματευτική δυνατότητα για να πετύχει κονδύλια για ανάπτυξη, και να φέρει επενδύσεις.

Συνεπώς στις εκλογές αυτές,  οι επιλογές είναι περιορισμένες για αυτούς που θέλουν όλα αυτά.

Πιστεύω ταυτόχρονα όμως πως ο κάθε πολίτης εξαγριώνεται από αυτήν την προσπάθεια εκβιασμού της ψήφου του. Καλείται εκείνος να σώσει με την ψήφο του  τη χώρα από την καταστροφή.  Ο θυμός εξακολουθεί να  είναι μεγάλος και από ότι φαίνεται τα μεγάλα κόμματα δεν έχουν αλλάξει σε τίποτα. Δείτε μονάχα τις ανακοινώσεις και τη ρητορική τους. Είναι τόσο παλιάς κοπής όλα αυτά που όσο τα βλέπουν οι πολίτες τόσο αντιδρούν. Για αυτό υπάρχει και τόση ανάγκη νέας έκφραση και δημιουργούνται   νέα σχήματα, νέες προσπάθειες κάποιες από τις οποίες είναι ίσως και ελπιδοφόρες.

Τα μεγάλα παραδοσιακά κόμματα λένε για παράδειγμα πως πρέπει να έχουν “χέρια λυμένα” για να κυβερνήσουν. Λένε πως θα δώσουν τη μάχη για την αλλαγή του μνημονίου που ψήφισαν, πως έχουν την φόρμουλα για να επέλθει άμεσα η ανάκαμψη. Τίποτα από αυτά δεν είναι αλήθεια. Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις για την Ελλάδα. Ούτε και σύντομα θα έρθει η ανάκαμψη. Οι πολίτες αυτό το γνωρίζουν καλύτερα από τους πολιτικούς και τα κόμματα.

Υπάρχει πάντως  περιθώριο για οραματισμό, νέου τύπου ακόμα και μέσα στα υπάρχοντα μεγάλα κόμματα. Ενα σύγχρονο μήνυμα, συνοδευόμενο από τεχνογνωσία, σεμνότητα και σοβαρότητα. Κοιτάζοντας όμως τα ψηφοδέλτια που χαρακτηρίζονται ως  “ανανεωμένα” τα βρίσκω καρμπόν με τα προηγούμενα. Τα ονόματα αλλάζουν, όχι η ποιότητα και η εμβέλεια των στελεχών.

Οι πραγματικά δυναμικοί άνθρωποι μένουν απέξω, οι αρχηγοί προσπαθούν να βάλουν τους καλούς πολιτικούς τους φίλους στα ψηφοδέλτια, γιατί αν το πείραμα αποτύχει … τότε η αρχηγία τους τελειώνει άδοξα.

Τόσοι φωτεινοί Ελληνες υπάρχουν. Γιατί τέτοιος σκοταδισμός;

Στη Βουλή που μόλις ολοκλήρωσε τη θητεία της υπήρχαν ήδη αξιόλογοι άνθρωποι από όλους τους χώρους. Ανθρωποι  με πολιτικό αισθητήριο, με εμπειρία, με νιάτα, με προσόντα και ήθος. Είναι λίγοι και  φαντάζουν σαν κρυμμένος θησαυρός. Τουλάχιστον ελπίζω οι πολίτες που θα παραμείνουν στα υπάρχοντα σχήματα να επιλέξουν αυτούς, τους σταθερούς, αξιοπρεπείς και άξιους. Βλέπω και μεμονωμένα ορισμένες δυναμικές και φρέσκιες υποψηφιότητες σε μικρότερα κόμματα που θα άξιζε να μπουν στη Βουλή.

Σε τρεις εβδομάδες θα δούμε τι θα βγάλει η κάλπη. Ας κρίνουμε από μόνοι μας τι θέλουμε πραγματικά. Οι υποδείξεις περιττεύουν.  Κι αν δεν υπάρχει η τέλεια επιλογή ας επιλέξουμε το κοντινότερο στις αξίες και στα ιδανικά μας. Μέχρι να περάσει η μπόρα και να ορθοποδήσουμε.

1 thought on “Σε τρεις βδομάδες θα ξέρουμε!”

  1. Οι σημερινοί αρχηγοί δεν έχουν τόσο ύψος για να τολμήσουν ανάλογες τομές

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s