«Προβλέπω εκλογικό ντέρμπυ Νέας Δημοκρατίας – ΣΥΡΙΖΑ, την Κυριακή…» – αποκλειστική συνέντευξη Σοφίας Καλαντζάκου, στο sportstonoto.gr !

«Προβλέπω εκλογικό ντέρμπυ Νέας Δημοκρατίας – ΣΥΡΙΖΑ, την Κυριακή…» - αποκλειστική συνέντευξη Σοφίας Καλαντζάκου, στο sportstonoto.gr !

«Είναι η πιο δύσκολη εκλογή της μεταπολίτευσης! ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ: ένα ντέρμπι για σκληρά νεύρα.  Το όπλο του Αλέξη Τσίπρα είναι η αισιοδοξία και η καλλιέργεια της ελπίδας πως υπάρχει λιγότερο επίπονη εναλλακτική στην κρίση. Η αδυναμία της ΝΔ είναι ότι ξέρει τις πραγματικές δυσκολίες και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου μπροστά σε μια ορατή κατάρρευση». Τάδε έφη Σοφία Καλαντζάκου, που μιλά αποκλειστικά στο http://www.sportstonoto.gr , στην συνέντευξη που μας παραχώρησε από την Νέα Υόρκη…

«Θέλει την Ευρώπη και το ευρώ αλλά δεν αποπνέει τη ζωντάνια που ζητάει το εκλογικό σώμα. Καμιά προηγούμενη επιλογή που έκαναν οι πολίτες στην κάλπη δεν είχε τέτοιο σοβαρό διακύβευμα…», λέει η πρώην υφυπουργός, που είναι πραγματικά χείμαρος, λίγες ώρες πια πριν από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου.

–          Σε λίγες ώρες πια έχουμε εκλογές; Ανησυχείτε;

«Ναι βεβαίως. Οι εκλογές είναι ντέρμπι. Από τη μια δεν θα έχουμε αυτοδύναμη κυβέρνηση και αυτό προυποθέτει διάθεση συνεργασίας, και από την άλλη δεν είναι διόλου βέβαιον τι είδους μέρα θα ξημερώσει για την Ελλάδα και τους Ελληνες.

Οι πολίτες κουράστηκαν από το σύνδρομο τρόμου που καλλιεργείται ενόψη των εκλογών. Ο λανθασμένος τρόπος που τέθηκε το δίλημμα στους Ελληνες κάνει τα παλιά κόμματα εξουσίας να φαίνονται παροχυμένα και ξεπερασμένα και τον Αλέξη Τσίπρα να μοιάζει με εκείνον που θα σπάσει τα δεσμά των Ελλήνων, θα δώσει νέα πνοή, νέο όραμα στην Ελλάδα και στους Ελληνες. Πόσο δύσκολο είναι να επιλέξει κανείς άραγε το μουντό μπροστά στην ελπίδα και στο φως! Πιστεύω πως οι Ελληνες είναι σε εσωτερικό αδιέξοδο σήμερα. Θα αμφιταλαντεύονται ως την κάλπη.

Οι πολίτες στο τέλος θα είναι εκείνοι που θα κόψουν το γόρδιο δεσμό. Ο ΣΥΡΙΖΑ αν εκλεγεί δεν θα προκαλέσει την επανάσταση των λαών στην Ευρώπη απέναντι στη λιτότητα. Οι πολίτες ήδη έχουν αφυπνιστεί και ζητούν νέο μείγμα πολιτικής. Κάθε χώρα όμως έχει και τις ιδιαιρότητές της. Ούτε η ΝΔ θα εφαρμόσει τα μέτρα όπως είχαν συμφωνηθεί ως τώρα, αφού είναι σαφές ότι η οικονομία έχει παγώσει και χρειάζονται σοβαρές τροποποιήσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία είναι σίγουρα κάτι διαφορετικό, κάπως άγνωστο που μας γυρίζει στον κρατισμό αλλά φέρνει νέους ανθρώπους και την ελπίδα αριστερης κυβέρνησης στο προσκήνιο και η ΝΔ στην εξουσία κάτι δοκιμασμένο, γνώριμο, παλιό μπροστά στις νέες εξελίξεις που επιδιώκει τη διαχείριση της κρίσης και την παραμονή στο ευρώ.  

Όμως πέραν από τη ρητορική που μας γεμίζει με ελπίδα, φόβο και μπερδεμένα συναισθήματα υπάρχει και η πραγματικότητα και βλέπουμε πως η κρίση που έχει ξεσπάσει στην Ευρώπη δεν τελειώνει για κανέναν γρήγορα, δεν είναι πρόσκαιρη και οι αλλαγές δεν επιτυγχάνονται ούτε και κεντρικά σε μια νύχτα. Με άλλα λόγια έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε και δύσκολο δρόμο και πρέπει να αποφασίσουμε ποιόν θέλουμε κυβερνήτη σε αυτήν την τρικυμία.

Σίγουρο είναι ότι από τις πρώτες κιόλας λέξεις που θα αρθρώσει το πρώτο κόμμα θα πυροδοτηθούν αντιδράσεις, ίσως και ανεξέλεγκτες. Ας πούμε για παράδειγμα ότι το πρώτο κόμμα πει ότι θα ακυρώσει άμεσα και μονομερώς τη συμφωνία με τους εταίρους (και επί της παρούσης) και χρηματοδότες μας.

Αυτό θα σημάνει πως η Ευρώπη θα κόψει τη χρηματοδότηση προς την Ελλάδα, όχι σταδιακά αλλά άμεσα. Τη Δευτέρα το πρωί οι πολίτες όλων των πολιτικών αποχρώσεων θα τρέξουν στις τράπεζες να πάρουν ότι έχει απομείνει από τις καταθέσεις τους.

Περισσότερο από 75 δις ευρώ έχουν φύγει ήδη. Τα περισσότερα είναι εκτός Ελλάδας τώρα. Κάποια στο στρώμα, στις θυρίδες και στα σεντούκια.

Οι πολίτες θέλουν να ακούσουν πως υπάρχουν καλύτερες μέρες και ότι δεν είναι μονόδρομος αυτή η δύσκολη περίοδος. Αυτοί που πιστεύουν πως είτε μέσα είτε έξω από το ευρώ θα δουν γρήγορα τα εισοδήματά τους να αυξάνονται και τις θέσεις εργασίας τους να κατοχυρώνονται, πλανώνται.

Αυτοί που πιστεύουν ότι οι ΔΕΚΟ θα γυρίσουν στις παλιές καλές εποχές των προνομίων και των καλών οικονομικών απολαβών, θα εκπλαγούν από τις εξελίξεις. Αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία πως το κάλεσμα της αριστεράς είναι μια «σαγηνευτική σειρήνα» της οποίας το ανατρεπτικό τραγούδι δίνει σε όλους – ακόμα και σε αυτούς που δεν θα το επιλέξουν— την προσμονή για αλλαγές παντού. Ποιός δεν θέλει το «λαό πρωταγωνιστή» όπως λέει ο Τσίπρας; Είναι όμως αυτό που επιλέγουμε την Κυριακή» ;

–          Δηλαδή δεν πρέπει να δοθεί ευκαιρία σε μια αριστερή κυβέρνηση να αναλάβει τα ηνία της χώρας; Τα γνωστά μεγάλα κόμματα απέτυχαν.

«Ίσως πιο σωστά τα μεγάλα κόμματα, της προηγούμενης περιόδου, ξεπεράστηκαν από τις εξελίξεις και απέτυχαν να διασώσουν τη χώρα όταν ακόμα αυτό ήταν εφικτό. Δεν έχω αντίρρηση ότι η αριστερά δικαιούται να κυβερνήσει εφόσον το αποφασίσει ο λαός. Αρκεί να αντιληφθεί κανείς ότι η συγκρουσιακή και καταγγελτική λογική δεν πληρώνει τους λογαριασμούς και δεν δημιουργεί ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. Ο δημόσιος τομέας συμπληρώνει την οικονομία. Δεν αποτελεί τον κύριο μοχλό ανάπτυξης.

Η τελική κατάρρευση θα επέλθει σε λίγες ώρες, αν δεν γίνουν προσεκτικοί, νηφάλιοι και ώριμοι χειρισμοί από αυτούς που θα έρθουν πρώτοι αλλά και από αυτούς που θα έρθουν δεύτεροι”.

–          Πιστεύετε πως θα δημιουργηθεί κυβέρνηση συνεργασίας ανεξάρτητα του ποιός έχει έρθει πρώτος;

«Θα πρέπει να γίνει αυτό οπωσδήποτε. Η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί.

Επιπλέον, ο δεύτερος αν δεν συμμετάσχει θα πρέπει να δώσει μίνιμουμ ένα εξάμηνο στον πρώτο να σταθεροποιήσει την κατάσταση. Βλέπετε κάναμε την απόλυτα λανθασμένη επιλογή των πρόωρων εκλογών. Αλλά οι πολίτες δεν συμφώνησαν και οι εκλογές της 6ης Μαϊου ήταν η ταφόπλακα στο δικομματισμό της προηγούμενης περιόδου.

Σήμερα έχουμε πάλι δύο μονομάχους γιατί το ΠΑΣΟΚ είναι στα τελευταία στάδια διάλυσης. Αλλά και η ΝΔ με το τραγικό εκλογικό αποτέλεσμα έδειξε πως δεν έπεισε. Μην λέμε τώρα πως μόνο ο θυμός οδήγησε στο αποτέλεσμα της 6ης Μαϊου. Το μήνυμα ήταν συνεργασία και αλλαγή προσώπων, σχηματισμών, νοοτροπίας και σίγουρα άμεση ανάσα για τους πολίτες. Η σημερινή συσπείρωση απορρέει από την ελπίδα ότι η ΝΔ είναι καθαρά υπερ της Ευρώπης, του Ευρώ και την επαναδιαπραγμάτευση σειράς όρων των συμφωνηθέντων. Οπότε , αυτοί που θέλουν σταθερότητα και όχι πειραματισμούς την επιλέγουν»

–          Ποιές οι σχέσεις σας με τον Αντώνη Σαμαρά; Πιστεύετε πως αν εκλεγεί πρώτο κόμμα η ΝΔ και αναλάβει την Πρωθυπουργία η Μεσσηνία θα επωφεληθεί ο νομός μας;

 «Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, θα επωφεληθεί η χώρα από μια κυβέρνηση που μπορεί να μας επαναφέρει σε σταθερότητα και να βάλει φραγμό στη διάλυση του κράτους. Η Μεσσηνία θα επωφεληθεί αν η οικονομία μπει σε μια σειρά και περιοριστούν οι απώλειες του εισοδήματος και μείνουμε στην ευρωζώνη. Σίγουρα η σχέση του Σαμαρά με τη Μεσσηνία, της δίνει μια περισσότερο άμεση πρόσβαση στην εξουσία, αλλά τα προβλήματα τώρα ξεπερνούν τις ιδιαίτερες σχέσεις και τους δεσμούς με την ιδιαίτερη πατρίδα. Τα προβλήματα για όποιον αναλάβει την πρωθυπουργία την επόμενη μέρα θα είναι τεράστια και κατεπείγοντα.

Τον Σαμαρά τον ξέρω από το 1977, μια ολόκληρη ζωή. Από τότε που ήμουν ακόμα στο δημοτικό και εκείνος κατέβηκε στη Μεσσηνία για να θέσει υποψηφιότητα. Ηταν μόλις 25 χρονών.

Δεν θέλησα ποτέ να έρθω σε ρήξη μαζί του, ούτε και με τη ΝΔ που έχω χρόνια στηρίξει και υπηρετήσει. Την περίοδο της διαδοχής όμως επέλεξα την Ντόρα Μπακογιάννη για πίστεψα πως θα ήταν καλύτερη αρχηγός όλων των νεοδημοκρατών. Πήρα τις αποφάσεις μου τότε αλλά ουδέποτε συγκρούστηκα και στάθηκα εμπόδιο στον οποιονδήποτε. Ομως διατηρώ πάντα ανεξαρτησία και το θάρρος της γνώμης μου. Οπως βλέπετε σήμερα και μετά την προσέγγιση της ΝΔ και του Σαμαρά προσωπικά με την Μπακογιάννη, στην πολιτική «ποτέ μη λες ποτέ» .

–          Τέλος η πολιτική;

«Επί του παρόντος ακολουθώ έναν άλλο δρόμο. Αν χρειαζόταν να συμβάλω σε κάτι ουσιαστικό θα τον έκανα. Μου δόθηκε η ευκαιρία να κάνω μια νέα αρχή και τώρα εστιάζω στη διαδρομή που έχω ξεκινήσει στην ακαδημία και στο εξωτερικό».

–          Τι εύχεστε;

«Εύχομαι να επικρατήσει λογική χωρίς όμως να θέλω να προδικάσω το αποτέλεσμα. Διότι τρέμω στη σκέψη της πείνας και της λεηλασίας επειδή μια οικογένεια δεν μπορεί να θρέψει τα μέλη της. Μεγάλωσα σε μια εποχή που η Ελλάδα ήταν ακόμα φτωχή. Εζησα και τις καλές μέρες αλλά ποτέ δεν άκουσαν κάποιον να αναπολεί τις μέρες της κατοχής. Ρωτήστε και αυτούς που πείνασαν τότε και φοβόντουσαν την βία;

Τα πράγματα στην Ευρώπη αλλάζουν και τώρα αφού φάγαμε τον γαϊδαρο αξίζει να μείνουμε στο «παιχνίδι» , γιατί αναγκαστικά πάμε για βαθιές αλλαγές και τομές που θα μας ευνοήσουν μέσα σε αυτήν την οδυνηρή συγκυρία. Θα είναι κρίμα να κλωτσήσουμε την καλδάρα με το γάλα, την ώρα που η Ευρώπη αρχίζει να σκέφτεται περισσότερο Ευρωπαϊκά, ενωτικά και προοδευτικά».

–          Τι σας έχει ενοχλήσει σε αυτήν την νέα προεκλογική περίοδο;

«Με έχει ενοχλήσει το ότι η ΝΔ δεν μπορεί να βγεί θετικά και δημιουργικά αλλά εμμένει σε παρωχημένες συνταγές επικοινωνίας και διλημμάτων. Αν έρθει πρώτη θα είναι επειδή οι πολίτες κατάλαβαν τους πραγματικούς κινδύνους. Ας ελπίσουμε τουλάχιστον στην περίπτωση που σχηματίσει κυβέρνηση να μην δούμε ερασιτέχνες οικονομολόγους και υπουργούς παλιάς κοπής. Θέλουμε άλμα προς τα εμπρός και όχι πισωγυρίσματα.

Με έχει ενοχλήσει όμως η πολυφωνία, η αντιφατικότητα του ΣΥΡΙΖΑ και για μένα ο συντηρητισμός του οικονομικού τους προγράμματος. Δηλαδή για να καταλάβω η συνταγή για την ανάκαμψη είναι η κρατικοποίηση των τραπεζών, η δημιουργία περισσότερων ΔΕΚΟ, η κρατικοποίηση των επιχειρήσεων, η νεκρανάσταση ήδη πτωχευμένων δημόσιων επιχειρήσεων και η νομοθετική καταγγελία της δανειακής σύμβασης;

Αυτά σε συνδυασμό με την περαιτέρω φορολόγηση αυτών που ήδη πληρώνουν; Θα αποκατασταθεί το δημόσιο και η άλλη μισή Ελλάδα θα πεινάει;

Αν αυτός είναι ο βασικός άξονας τότε σύντομα οι ίδιοι οι πολίτες που θα επιλέξουν ένα τέτοιο «σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ» θα βρεθούν στα κάγκελα.

Ίσως ο Τσίπρας, αν εκλεγεί, να καταφέρει να ταράξει τα νερά για ένα μικρό διάστημα. Είναι πολύ χαρισματικός πολιτικός. Για αυτό δεν υπάρχει αμφιβολία. Οι Ευρωπαίοι δεν τον ξέρουν καλά όπως τους άλλους, και θα χρειαστούν ένα διάστημα να τον «ζυγίσουν.» Σύντομα θα ανακαλύψει και αυτός πως και οι άλλοι πολιτικοί της Ευρώπης δεν έφτασαν στα ανώτατα αξιώματα χωρίς να είναι αποφατικοί, σκληροί και με το βλέμμα στραμμένο στη δική τους κάλπη. Έχουν και αυτοί πολίτες και εκλογές μπροστά τους. Θυμηθείτε το εξής: εμείς δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου και οι αλλαγές δεν γίνονται από τη μια στιγμή στην άλλη. Η κρίση διαρκεί ήδη 3 χρόνια».

–          Και συνεπώς;

«Συνεπώς λέω πως ό,τι προκύψει πρέπει να δώσει νέα πνοή και ρεαλιστικές απαντήσεις στα προβλήματα. Και να εγγυηθεί ειρήνη και να αποτρέψει τη βία στους δρόμους και στους χώρους δουλειάς. Πρέπει να ηρεμήσουν τα πάθη γιατί χρειαζόμαστε κοινωνική αλληλεγγύη. Ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη. Επιτέλους ας το καταλάβουμε και ας συνεννοηθούμε με αλήθεια και όχι ψέματα».

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s